top of page

HET GEDACHTEGOED

'DE DUURZAME MINDSET'

Bouw vanuit jouw mindset aan een duurzame systeemverandering

Icoontje TF.jpg

Versneld duurzame transitiedoelen

bereiken in jouw organisatie?

Dan vraagt dit  om een #mindsetswitch van individuen, teams en organisaties.

De afgelopen vier jaar heeft Tiffany Pergens onderzoek gedaan naar dé mindset voor duurzaam succes in organisaties die werken aan de grote maatschappelijke transities zoals de energie-, grondstoffen-, ruimtelijke-, landbouw- en voedseltransitie.  Zij bracht voor het eerst deze mindset en in kaart met het unieke gedachtegoed ‘de duurzame mindset’. 

 

Dit gedachtegoed maakt een mindset op het gebied van duurzame transities niet alleen inzichtelijk, maar ook meteen toepasbaar en is geschikt voor individuen, teams en organisaties die versneld willen werken aan transitiedoelen

Wat is de duurzame mindset?

De duurzame mindset is de verzameling van overtuigingen van een individu of collectief over duurzaamheid.

De duurzame mindset is opgebouwd uit de volgende 5 vermogens:

intellectueel, systemisch, creërend, adaptief en sensitief.

1

Intellectueel vermogen

2

Systemisch vermogen

3

Creërend vermogen

4

Adaptief vermogen

Onbekend maakt onbemind. Het intellectueel vermogen gaat over het in staat zijn om de duurzaamheidsopgaven waar we voor te staan te kunnen begrijpen en bevatten.

Het systemisch vermogen gaat over de shift van lineair denken naar integraal denken. Dit vermogen gaat o.a. over generatie overstijgend en regeneratief denken.

Het creërend vermogen gaat over het actief creëren en benutten van kansen en mogelijkheden om duurzame transformaties te bewerkstelligen. Dit gaat o.a. over leiderschap, durf tonen, afwijken van de gebaande paden, een voorbeeldrol pakken en innoveren.

Duurzame transformaties zijn onderhevig aan constante onzekerheden, weerstanden en belemmeringen. Dit vraagt om een groot aanpassingsvermogen van individuen en collectieven. Het adaptief vermogen gaat o.a. over zelfbewustzijn, omgevingsbewustzijn en reflectie.

5

Sensitief vermogen

Het sensitief vermogen is de diepste laag van de duurzame mindset. Duurzaamheid gaat namelijk in de kern om het voelen dat er een balans is tussen mens en natuur. Een duurzame samenleving kunnen we alleen realiseren als we diep van binnen in staat zijn om ons te verbinden met onszelf en onze natuurlijke omgeving. Dit vermogen gaat o.a. over onze intuïtie, zingeving en een shift van ego naar ecobewustzijn.

Intellectueel vermogen
Creërend vermogen
Systemisch vermogen
Adaptief vermogen
Sensitief vermogen
Ontwerp zonder titel (1).png

Tip! Gebruik de unieke Duurzame Mindset Scan (DMS) om de vermogens in kaart te brengen van individuen, teams en organisaties en transformeer jouw organisatie naar een duurzame mindset.

Ook aan de slag met de duurzame mindset in jouw organisatie?

bottom of page