Word Ocean Day: Kunnen we het tij nog met elkaar keren?

Vandaag is het World Ocean Day (8.6.2021). Tijd om stil te staan bij onze oceanen en eens te kijken hoe we onszelf verhouden tot de oceaan. Zo'n 70% van het totale aardoppervlak bestaat uit zeewater waarvan 60% (van het totaal) in een slechte staat verkeerd. We beschermen onze soorten op land terwijl we een nóg groter oppervlak aan water hebben. Met onze oceanen gaat het steeds slechter. Als mens zijn we afhankelijk van deze wateren en kunnen niet zonder ze leven. Het eerste leven is immers ontstaan in deze wateren. Verschillende problematieken als overbevissing, scheepvaart, plastic soup, aangespoelde zeedieren, onvoldoende bescherming voor oceanen, verzuring, klimaatverandering, veranderingen in de mariene voedselketen en bedreigde soorten komen steeds vaker in de publiciteit. Het is tijd voor verandering en dat we samen in actie komen voor een gezonde en leefbare toekomst. We hebben immers maar één oceaan. We nemen je in dit artikel mee in de grootste oorzaken van de achteruitgang van onze oceanen. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? En welke actie kun je als individu nemen in dit 'wicked problem'?


Oceanen zijn van levensbelang

Onze oceanen produceren meer dan de helft van de zuurstof die wij met elkaar inademen. Ook nemen ze zo'n 25%-30% van (door de mens gecreëerde) CO2 op. Dit is meer dan onze bekende tropische regenwouden. Verder absorberen ze ook een deel warmte. De oceanen spelen dus een enorme rol in onze wereldwijde klimaatverandering. Ze hebben kortom invloed op wat wij inademen maar ook op ons weer. Ook vormen onze oceanen de zevende grootste economie van onze planeet (t.w.v. 2,5 biljoen dollar). Toch worden onze oceanen nog onvoldoende beschermt en wordt de uitputting door de mens van de wateren steeds meer zichtbaar.


Hoe kwam het zo ver? En wat kunnen we nog doen?

De invloed van de mens is énorm. Door activiteiten als overbevissing, vervuiling (bijvoorbeeld door plastics of olie) en scheepvaart staan onze oceanen onder druk. We tasten met menselijke activiteiten de leefwereld van flora en fauna fundamenteel aan. Het scenario waarbij er geen enkele vis meer in de oceaan zwemt, is niet eens zo sciencefictionachtig. De helft van onze koraalriffen, zeegrasvelden en mangroven zijn we al kwijtgeraakt. De kustgebieden zijn vaak het meest kwetsbaar omdat hier de thuishavens zijn van bijzondere soorten. Tegelijkertijd vinden hier veel menselijke activiteiten plaats zoals toerisme en visserij. Ook warmen de oceanen steeds sterker op waardoor mede ook de zeespiegel stijgt. De warmte toename merken wij hier in Nederland (nog) niet zo sterk omdat de oceanen circa 97% warmte observeren en we goed beschermt zijn door dijken en duinen. Een temperatuurmeting in de lucht zegt daarmee nog niet zoveel over de temperatuurstijging. Ook kent de oceaan verschillende 'Dode zones'. Dit zijn zuurstofloze plekken waar geen leven meer mogelijk is ten gevolge van pesticiden in het water. Sinds 1950 zijn deze zones verviervoudigd. Deze problematieken zijn slechts enkele problemen die zich voordoen waardoor het tijd is om in actie te komen. We kunnen de oceaan binnen nu en circa 30 jaren herstellen als we écht in actie komen. Als we echter niet met elkaar in actie komen, zijn de oceanen in 2045 leeggevist, zijn soorten massaal uitgestorven door vervuiling, verzuring & opwarming, zijn kuststeden als New York City opgenomen in de zee en bestaat de oceaan uit meer plastic dan vissoorten. Momenteel bevindt zich in de oceaan al 5 biljoen stukken plastic, je kunt nagaan hoeveel dat er is in 2045.


Wat kun jij doen?

Om in actie te komen, hoef je niet direct aan zee te wonen. Er zijn genoeg zaken waarmee je als individu kunt bijdragen aan dit 'wicked problem'. Oceanen kunnen alleen herstellen als wij onze kijk transformeren. We worden bewuster van onze invloed door bijvoorbeeld verschillende documentaires te kijken, ons eigen consumentengedrag onder de loep te leggen, ons te verbinden met de oceaan en in beweging te komen door acties uit te zetten. Voorbeelden van acties die jij dagelijks kunt nemen zijn: de auto niet gebruiken, vega/vegan eten (geen vis en inderdaad ook geen vlees omdat dit ook bijdraagt aan de vervuiling van wateren - er is immers maar één systeem in the end), kiezen voor groene stroom, het beperken van consumptie en plastic vrij leven (inclusief microplastics). Deze acties dragen niet alleen bij aan een schone oceaan maar ook aan een beter aardoppervlak - samen zijn we immers één ecosysteem. Nieuwsgierig naar meer tips om duurzaam te leven. Ontdek dan hier ons blog. Ook kun je bijdragen aan de onderstaande acties van verschillende partijen om een bijdrage te leveren aan dit 'wicked problem' - samen zijn we verantwoordelijk voor de oceanen en we moeten zelf ons aandeel nemen voor toekomstige generaties.


Inspiratie

- Documentaires: Documentaires als Seaspiracy, 'A plastic ocean', 'Mission blue' en 'chasing coral' schetsen het belang van een gezond ecosysteem in onze oceanen. Op Netflix worden verschillende documentaires gepubliceerd die het waard zijn om te kijken. Ook 'My Octopus Teacher' vond ik een fascinerende documentaire. In mijn optiek laat deze documentaire zien dat dieren gelijk zijn aan de mens, en dat we ander leven niet mogen verstoren ten gunste van onszelf. Ook National Geographic en Discovery hebben verschillende documentaires over het zeeleven.

- Podcasts of video's: De verhalen van Sylvia Earle zijn adembenemend. Deze wereldberoemde Amerikaanse oceanografe, diepzeeonderzoekster en auteur is een bekende naam in het redden van onze oceanen. Als je nieuwsgierig bent naar meer over Sylvia, bekijk dan eens het filmpje hiernaast.


- Boeken: Het Geheime Leven de Oceaan is één van mijn favorieten. In dit boek wordt zeer gedetailleerd ingegaan op de micro organismen in de zee, waarom zee naar 'zee' ruikt en hoe getijden ons kunnen beïnvloeden. Dit boek gaf mij een nieuw perspectief op onze oceanen.


- Initiatieven: Er bestaan door verschillende stichtingen en instituten acties om onze wateren te beschermen en verbeteren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Stichting de Noordzee, Maas Clean Up, The Seaweed Farmers en The Plastic Soup Foundation. Ook worden diverse initiatieven genomen door organisaties als de UN en Greenpeace. Omdat het vandaag World Ocean Day is, kun je ook de petitie van deze organisatie tekenen.


Transformeer jij ook mee naar een duurzame toekomst met gezonde en levendige oceanen?

Geschreven door: Tiffany Pergens.

#zee #oceanen #plastic #CO2 #planetearth #seaspiracy #noordzee #visserij #microplastic #wereldoceanendag #VN #actie #leven #sylviaearle #water #sea

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven