The Green Mind Theory (GMT)

In dit blog deel ik informatie over de componenten die nodig zijn om te transformeren naar een duurzame mindset. In deze zoektocht stuitte ik op het concept 'The Green Mind Theory'. Dit concept is ontwikkeld door ecopsychologen van de University of Essex. om te verklaren waarom de natuur zo krachtig en snel herstelt, kalmeert en verbindt. Al vijftien jaar wordt door deze ecopsychologen onderzoek gedaan naar het effect van groene activiteiten. De Green Mind Theory legt de verbinding wordt gelegd tussen ons brein, ons lichaam en de omgeving. De basisfilosofie van The Green Mind Theory is simpel: Ons lichaam is verbonden aan natuurlijke en sociale omgevingen. Hoe ons lichaam op die omgevingen reageert, heeft invloed op onze gezondheid, stelt de Green Mind Theory. Nu denk je waarschijnlijk, logisch maar hoe werkt dit nu? Vanuit The Green Mind Theory wordt ons brein verdeeld in: het rode brein en het blauwe brein.

Het rode brein

Onze onderste hersenstam is snel, onvrijwillig en impulsief. De hersenstam is het oudste gedeelte van ons brein en staat ook wel bekend als de bestuurder van ons vecht- en vluchtgedrag. Het onderste brein reageert dus sterk primitief op instincten voordat we denken en stuurt in ons lichaam het sympathische zenuwstelsel aan. Het rode brein is onmisbaar in ons leven omdat het ons beschermt voor veel zaken en bijdraagt aan ons welzijn. Typische kenmerken activiteiten vanuit het rode brein zijn eten, reflexen en seks, ook wel bekend als onze oerinstincten. Dit deel van het brein zorgt er voor dat we in onze 'survival mode' blijven en is hierdoor ook onmisbaar om gezond te functioneren. Het zorgt ervoor dat we verliefd worden, eten en dat we status en erkenning najagen. Te veel rode hersenen activiteit zijn echter niet goed voor de gezondheid. In moderne hoog consumptieve samenlevingen, leven we echter vaak op een rood alarm. Deze overactieve rode hersenactiviteit heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem stellen de ecopsychologen. We worden sneller ziek, slapen slechter, krijgen overgewicht en zoeken alcohol, gamen of drugs om het opgejaagde gevoel te compenseren.


Het blauwe brein

Het blauwe brein daarentegen trager, vrijwillig en bedachtzamer. Dit is het centrum voor leren en is de bestuurder van rust en vertering. Het bovenste brein kalmeert en stuurt het parasympathische zenuwstelsel aan (ons kalmeringssysteem). Hierdoor worden allerlei belangrijke herstelwerkzaamheden verricht in ons lichaam. Het krijgt echter pas ruimte als er niets meer hoeft. Wanneer het gevaar is geweken en de honger is gestild, is er weer meer tijd voor het blauwe brein. De aandacht is open, niets moet, er is ruimte voor nieuwe mogelijkheden en creativiteit, verbinding met de mensen om je heen. Uit onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur, leidt tot meer rust in het blauwe brein. Zodra ons blauwe brein actief wordt, kunnen we een 'flow' ervaren omdat we niet meer afgeleid worden door telefoongeluiden of andere stoorzenders. Hierdoor wordt onze innerlijke creativiteit weer gestimuleerd waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten en ideeën. Hiermee heeft de natuur een positief effect op ons brein en dus welzijn.


Zoek de optimale mix tussen rood en blauw

Zoals blijkt uit het bovenstaande, is een mix tussen rood en blauw optimaal om gezond te blijven. De ecopsychologen gebruiken de term ‘Green mind’ voor het vinden van een optimale mix tussen een actief parasympathisch zenuwstelsel en een mild sympathisch zenuwstelsel van interesse en opwinding met slechts af en toe een alarm reactie. Een mix tussen ons blauwe en rode brein werkt het beste. Te veel een rood brein is verwoestend voor onze gezondheid. De natuur gaat niet alleen over het herstellen van moeheid en andere kwaaltjes. Het groene medicijn gaat ook over psychologisch welzijn, geluk, creativiteit en persoonlijke groei door het ontwikkelen van een band met de natuur. Hoe vaker je in de natuur bent, des te sneller kun je in stressvolle situaties schakelen naar je blauwe brein. Hoe groen ben jij al?


Meer weten over ecopsychologie en/of een duurzame mindset? Bekijk dan hier het aanbod van trainingen en workshops.


Geschreven door: Duurzaamheidscoach Tiffany Pergens.


Bron: Green Mind Theory: How Brain-Body-Behaviour Links into Natural and Social Environments for Healthy Habits

Jules Pretty 1, Mike Rogerson 2, Jo Barton 3


#duurzaamvanbinnenuit #duurzaam #green #groen #theory #theorie #mindset #greenmindtheory

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven