Wat is het natuurtekortsyndroom of wel het Nature Deficit Disorder (NDD)?

De afgelopen decennia spenderen we steeds minder tijd in natuurlijke omgevingen door o.a. de komst van technologische apparatuur en verstedelijking. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij steeds meer verwijderd zijn geraakt van onze natuurlijke omgeving met verschillende fysiologische en psychologische gevolgen van dien. Deze ontwikkeling wordt het 'natuurtekortsyndroom' genoemd, ook wel in het Engels bekend als Nature Deficit Disorder (NDD). De term is ontwikkeld door de Amerikaanse journalist Richard Louv. Hij wijdde er een speciaal boek aan de 'Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder'. Hij legt in dit boek de link tussen de meest voorkomende stoornissen die kinderen tegenwoordig hebben (zoals ADHD en depressies) en het gebrek aan buiten in de natuur zijn.

Vanuit de ecopsychologie is bekend dat tijd door brengen in de natuur positieve effecten heeft op onze gezondheid zoals stressvermindering, depressie en psychische stoornissen. Ook helpt een natuurlijke omgeving bij het stimuleren van creativiteit, het verbeteren van je kortetermijngeheugen en het verminderen van ontstekingen in je lichaam. Opvallend is dat stressklachten, gedragsproblemen en burnout klachten alsmaar blijven toenemen. Een groot deel kan te maken hebben met het feit dat we onszelf steeds verder van de natuur hebben afgesplitst. Het natuurtekortsyndroom speelt op dit gevoel in.


De term 'natuurtekortsyndroom' is nog niet medisch erkend en de wetenschappelijke literatuur is beperkt maar als we ons logische verstand gebruiken, is meer tijd doorbrengen in de natuur alleen maar goed voor onze kinderen én onszelf! We ZIJN natuur, dus waarom zouden we hier ons steeds verder van afscheiden door technologische apparaten of het verstenen van onze woonomgeving?


Met de komst van steeds meer ecopsychologische oefeningen in de natuur en informatie, ga ik er vanuit dat de menselijke behoefte om steeds meer tijd doorbrengen in de natuur alleen maar gaat toenemen de komende jaren - dit zagen we ook in de corona periode. Wil jij meer weten over ecopsychologie, bekijk dan eens de onderstaande video van Richard Louv.


Geschreven door: Tiffany Pergens (2022).

#naturedeficitdisorder #natuur #welvaart #nature #duurzaamheid #kinderen #welzijn #ontwikkeling #verbinden

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven