Zaai jij mee voor een betere biodiversiteit?

Hallo voorjaar! Op 22 april 2021 is de Nationale zaaidag en roepen De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden voor het achtste jaar op rij particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen zodat er bloemenlinten voor bijen ontstaan. Ook in afgelopen jaren bleek duidelijk uit verschillende nieuwsberichten dat bijen en andere insecten bedreigd worden. Door het voedselaanbod te verhogen, maak je jouw omgeving aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. Vandaag nemen we jou mee in hoe jij een bijdrage kunt leveren aan een betere biodiversiteit in jouw leefomgeving.

Waarom zaaien?

De biodiversiteit in Nederland staat sterk onder druk. Verschillende insecten lijden aan de Colony Collaps Disorder (CCD), ook wel bekend als de 'verdwijnziekte'. Overal ter wereld sterven steeds meer bijen uit. Nu denk je waarschijnlijk, er zijn toch nog wel veel meer dieren die uitsterven? Inderdaad, maar bijen vormen een belangrijke sleutelrol in ons gehele ecosysteem. Bijen zorgen namelijk voor de meeste bestuivingen wereldwijd. Onderzoekers hebben inmiddels kunnen achterhalen dat de uitsterving door mensen bepaald wordt. Schadelijke pesticides, een laag aanbod aan verschillende planten en diverse ziektes zorgen ervoor dat de kwaliteit van het leefklimaat voor bijen sterk is afgenomen. Eeuwenlang hebben insecten in harmonie met de natuur geleefd maar door de opkomst van pesticiden is hun leven sterk onder druk gekomen. Zo kunnen pesticiden hun zenuwbanen verlammen en kunnen ze 'verhongeren' door een tekort aan wilde planten en genetische manipulatie. Hierdoor verdwijnen en sterven insecten (en in het bijzonder ook de bijen) in grote getalen. Als bijen uitsterven (samen met nog andere kruisbestuivers) zal dit catastrofale gevolgen hebben. Planten die afhankelijk zijn van kruisbestuivingen zullen namelijk uitsterven. Vervolgens zullen de dieren die weer van deze planten afhankelijk zijn uitsterven. Ook mensen worden vervolgens geraakt door deze kettingreactie. Zo raakt de gehele voedselketen verstoord met catastrofale gevolgen van dien.


“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man” - Albert Einstein

Hoe kun jij bijdragen?

Voor alles wat verstoort wordt door menselijke ingrepen, heeft sluipende catastrofale gevolgen. Het beste help je de natuur (inclusief insecten) door uiteraard zo milieuvriendelijk te leven. Gebruik dan ook geen pesticiden, tuinier eco-friendly, koop onbespoten voedsel en gebruik alleen maar natuurlijk materiaal. Jij kunt de insecten een handje helpen door bijvoorbeeld te zaaien, je tuin op een juiste manier in te richten (dus geen 100% betegeling & gevarieerde planten) en een biologische moestuin. Ook is het belang om natuurlijke materialen in je tuin te gebruiken. Chemische middelen zoals onkruidverdelger zijn uit ten boze. Door bewust te tuinieren ontstaan aangename plekken voor insecten en maak je de wereld een stukje duurzamer vanuit jouw tuin. Ook kun je naast jouw tuin actief anderen inspireren om elders te zaaien voor meer biodiversiteit. In het kader van de Nationale Zaaidag is het bijvoorbeeld mogelijk om via The Pollinators gratis biologische bloemzaadjes op te halen. Een geweldige actie van deze organisatie om lokaal onze biodiversiteit een impuls te geven! Op eigen initiatief kun je bij de Voedselbanken voor Bijen gratis zaadjes ophalen bij jou in de buurt.


Tot slot kun je in actie komen om verschillende reacties te geven op biodiversiteitsdocumenten van jouw gemeente. Nieuwsgierig naar hoe jouw gemeente scoort? Check het via deze link! Ook zijn er initiatieven als de petitie tegen bijensterfte (IVN), Save Bees and Farmers en BeeFriendly. Gelukkig wordt het probleem van bijensterfte ook steeds meer onder de aandacht gebracht in ons publieke domein. De lobby voor de landbouw is echter nog sterk.


Inspiratie

Er zijn ontzettend veel gave initiatieven van diverse partijen zoals 'The Pollinators', de bijenstichting, Nederland Zoemt en Vivara. Zij geven meer tips over hoe jij je tuin in kunt richten. Neem eens een kijkje op de website voor meer inspiratie! Ook de moeite waard om te luisteren is de podcast van Focus Wetenschap over een massale mysterieuze bijensterfte in Italië, zeker de moeite waard!


P.S. Op 20 mei 2021 is de World Bee Day. Deze dag is op initiatief vanuit de VN geïnitieerd. Waarom in mei? Dit omdat deze maand een bijzonder is voor de honingbijen. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in deze maand veel wilde bijensoorten actief.


Geschreven door: Tiffany Pergens


#transformeren #biodiversiteit #nationalezaaidag #groen #tuin #bijen #insecten #duurzaamheid #thepollinators #nederlanszoemt #gras #bloemen #bees #tuinieren #worldbeeday #VN #EU #landbouw0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven