Een duurzame kledingkast

De komende maanden nemen wij jou mee in 'een duurzame lifestyle'. We bespreken wat 'duurzaam' is, welke bijdrage jij kunt leveren, delen wij onze ervaringen en geven jou tips om mee te transformeren naar een duurzaam leven. We bespreken thema's als duurzaam wonen, duurzaam eten, duurzaam reizen en nog veel meer onderwerpen. In dit artikel neem ik (Tiffany Pergens) je mee in mijn reis naar een duurzamere kledingkast.


Waarom een duurzame klerenkast?

Van sommige zaken is het overduidelijk dat zij een milieu impact hebben zoals reizen met een vliegtuig. Dagelijkse keuzes zoals het kopen van kleding hebben echter ook een grote impact op ons ecosysteem. Een gemiddeld persoon in Europa koopt 40% meer kledingstukken dan in 1996. Dit komt doordat de prijs van kleding sinds die tijd sterk is gedaald. Tegelijk is ook de levensduur van kledingstukken verkort. De gemiddelde European koopt jaarlijks bijna 26 kg aan textiel en gooit jaarlijks ongeveer 11 kg textiel weg. Soms wordt de weggegooide kleding getransporteerd naar landen buiten de EU, maar de overgrote meerderheid (87%) komt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terecht. Mondiaal wordt nog geen 1% van alle kleding gerecycled als kledij. Dat is voor een deel het gevolg van ontoereikende technologie. De noodzaak voor verandering is groot en jij kunt een verschil maken. De impact die je als individu op deze ontwikkelingen kunt hebben, voelt voor velen van ons verwaarloosbaar. De verantwoordelijkheid voor een betere wereld is nog steeds bij velen van ons ondergeschikt aan onze portemonnee. Toch kun jij als consument een verandering teweegbrengen en een andere mindset t.o.v. kleding aannemen. In dit artikel kijken we naar waar jij op kunt letten om jouw kleding duurzaam te transformeren.


Bron: NOS- Zo verslaaf zijn wij aan kleding kopen


Wat is duurzaam?

Om te bepalen welke kleding 'duurzaam' is, moet je voor jezelf bepalen wat 'duurzame kleding' voor jou is. Voor mij start een duurzame kledingkast eerst bij je mindset. Steeds vaker zie je influencers reclame maken voor sustainable merken. De filosofie hier achter is natuurlijk om zo veel mogelijk producten weer te verkopen. Ook al is het merk 'duurzaam', het constant kopen van nieuwe producten is dat zeker niet. Voor mij start een duurzame kledingkast dan ook met zo min mogelijk kopen. Sinds enkele jaren koop ik alleen kleding wanneer dat écht nodig is. Een duurzame klerenkast bestaat uit producten die eerlijk geproduceerd zijn, in balans met de natuur gemaakt zijn, een goede levensduur hebben en gemakkelijk te recyclen zijn. Wat voor mij een eye-opener was is het feit dat je met 10% tweedehands kleding 27 kilogram minder CO2 in de lucht produceert. Als iedere Nederlander dit zou doen, dan besparen met elkaar enorm veel CO2. Alles wat je nieuw koopt heeft in principe meer impact dan alles wat al gemaakt is. Verschillende producten kun je helaas niet altijd tweedehands vinden en soms is het ook leuk om een nieuw item te kopen. Zodra ik dit doe, let ik bij nieuwe kleding op de onderstaande duurzame kenmerken.


'Alles wat je nieuw koopt heeft in principe meer impact dan dat wat al is gemaakt.'

Waar kun je op letten?

- Transparantie: Een duurzame kledingkast start bij een transparantie over de inhoud van het product (type stof, afkomst, verwerking, arbeidskosten etc.). Persoonlijk zou ik willen weten wat exact de impact van iedere aankoop is op mens & milieu. Helaas is dit voor veel producenten en merken nog een brug te ver. In de kledingindustrie zijn veel schandalen omdat producten onvoldoende transparant geproduceerd worden. Voor mij is het van belang om te weten waar, wanneer, hoe en onder welke omstandigheden mijn kleding gemaakt wordt. Deze informatie achterhalen is echter niet zo gemakkelijk te achterhalen. Tip: Ik check via de 'Good on you' zoekmachine altijd even mijn produceten vóór de aankoop.


- Stoffen: De 'duurzaamheid' van een stof hangt af van de afkomst van de vezels en het verwerkingsproces. Een vezel kan plantaardig, dierlijk of kunstmatig zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar de vezel geproduceerd is zoals in verantwoord beheerde bossen (lyocell) en een biologische plantage (katoen). Het is echter wel zo dat aan iedere materiaalsoort voor- en nadelen kleven als het gaat om duurzaamheid. Milieu Centraal heeft in kaart gebracht welke stoffen duurzaam zijn. Kijk bij nieuwe kleding zonder gerecyclede stoffen zoveel mogelijk naar de stoffen lyocell, Tencel®, hennep en linnen. Ook is het van belang erop te letten hoe stoffen eventueel behandeld zijn met chemicaliën. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw eigen gezondheid!


- Plastics: Niet alleen het weggooien van kleding heeft een impact op het milieu. Door onze kleding te wassen verdwijnen jaarlijks 500.000 ton aan microvezels in de oceanen . Dat staat gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) werd in 2017 geschat dat 35 procent van alle microplastics in de oceaan terecht zijn gekomen door kleding te wassen. Synthetische stoffen als acryl, bioplastic, elastaan, polyamide, polyester en pvc laten plastic sporen los. Een tip is om deze kleding te wassen in een Guppyfriend waszak zodat deze vezels niet in de oceanen terechtkomen. Persoonlijk vermijd ik zoveel mogelijk kleding waar een risico bestaat voor microplastics.


- Land van afkomst & arbeidsomstandigheden: De top vier landen (China, Turkije, Bangladesh en India) zijn samen verantwoordelijk voor bijna 75 procent van de totale handel. Door de uitbesteding van deze industrie naar deze landen met lagere lonen worden er in het Westen nog maar weinig kleren gemaakt. Nederland produceert bijvoorbeeld alleen nog bewerkelijke kleding waar veel specialistische kennis voor nodig is, zoals bruidskleding en werkkleding. De wet- en regelgeving (maar ook toezicht en handhaving) voor kledingindustrieën ligt in buitenlandse landen vaak anders dan in Europa. De impact op ons ecosysteem is op verschillende plekken in de wereld enorm. Er lopen verschillende internationale initiatieven om dit aan te pakken zoals VN de Alliance for Sustainable Fashion. Verschillende landen staan bekend om hun erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Vanuit verschillende partijen wordt gewerkt aan een betere industrie. Eerlijke, natuurlijke en veilige arbeidsomstandigheden zijn van belang om systeemfouten in de kledingindustrie te stoppen. Ook dit heeft alles te maken met een transparante bedrijfsvoering.


- Vegan: Het concept veganisme gaat er vanuit dat o.a. kleren, accessoires en schoenen geen leer, bont, wol, exotische huiden etc. bevatten. Dit is een lifestyle waarbij geen dierlijke producten gebruikt worden voor het dierenwelzijn en een beter milieu. Vanuit mijn eigen lifestyle let ik hier zoveel mogelijk op.


- Fairtrade: Het concept Fairtrade helpt ondernemers in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van het werk dat ze verrichten en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Denk bijvoorbeeld aan boeren van kantoenplantages. Dit gaat vooral op bij kleding die in ontwikkelingslanden geproduceerd wordt.


- Keurmerken: Het is goed om kritisch te blijven naar keurmerken. Het komt namelijk vaak voor dat partijen aan 'green washing' doen. Zij doen zich dan duurzamer en maatschappelijker voor dan dat zij daadwerkelijk zijn. Het is van belang dat een geheel bedrijf een keurmerk heeft, niet slechts één lijn of product. Het gaat in dit soort gevallen om slechts marketing in plaats van bedrijfsvoering. Een keurmerk zegt daarom (vaak) nog niets over de gehele keten die wordt afgelegd van het product. Een site die ik gebruik om een beetje grip te krijgen op het type keurmerk is https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/ van Milieu Centraal.


- Transport: Kleding koop ik daarom dan ook zo graag mogelijk lokaal. In het verleden kocht ik mijn eigen stoffen en maakte ik zelf kleding waarmee de transport uitstoot beperkt is. Dit is echter tijdrovend waardoor het lastig is om dit voor alles zo te doen. Ook de pakketdiensten zijn belastend voor het milieu. Je kunt gelukkig bij steeds meer winkels je bestelling ophalen, CO2 compensatie toevoegen aan je bestelling en kiezen voor een langere verzendtijd. Het is nog niet mainstream dat lokale winkels duurzame kleding verkopen helaas.


- Aantal collecties: Hoeveel collecties geproduceerd worden verschilt sterk per merk. Hoe meer collecties een merk produceert, hoe minder duurzaam dit merk hoogstwaarschijnlijk zal zijn.


- Levensduur & recyclen: De impact die jij maakt met je kleding hangt er ook van af hoe goed je het kleding stuk verzorgt, hoe je ermee omgaat en hoe je het recyclet. Ook let ik erop dat mijn kleding tijdloos is waardoor de levensduur ook langer is. Het recyclen van kleding is vaak lastig omdat kleding vaak uit verschillende vezels bestaat. De kwaliteit van de oorspronkelijke vezels kan daarmee verloren gaan. Het is mogelijk om van deze lage kwaliteit vezels schoonmaakdoekjes en dergelijken te maken. De goede kwaliteit vezels kunnen weer gebruikt worden als nieuwe stof voor textiel. Ook plastic zwerfafval of uit oceanen kan gebruikt worden om polyester garens voor kleding te maken. Een goede ontwikkeling is dat je als textielproducent en retailer (per 2023) verantwoordelijk bent voor de inzameling en recycling van de producten die je aanbiedt.


Waar kun je duurzame kleding kopen? Een aantal shops & projecten op een rijtje...

- Lokale tweedehands winkel: Meestal zijn in de grotere steden tweedehands winkels. Via Google Maps kun je kijken welke winkel het dichts bij jou in de buurt ligt.


- Project Cece: Het project CeCe is de grootste verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke kleding in Europa. Op deze website kun je zien waarom het kledingstuk duurzaam is.


- The Green Labels: The Green Labels is een ontzettend leuke site met tips over duurzame kleding. Je kunt hier ook het duurzame verhaal van een kledingstuk bekijken en bewust inkopen.


- Miss Green: Het Nederlandse label MissGreen (uit Haarlem) gebruikt biologisch katoen, biologische wol en Tencell® voor hun kledingcollectie. De fabrieken zijn GOTS gecertificeerd en geverfde kleding wordt gewassen met spoelwater dat opnieuw wordt opgenomen in het productieproces.


- Swap party/marktplaats/Vinted/Swopster: Er zijn verschillende initiatieven en platformen om je gebruikte kleding door te verkopen. Ook kun je op eigen initiatief een swap party organiseren.


- Drop & Loop: Drop & Loop is een nieuwe service om kleding in te zamelen en te sorteren voor hergebruik en recycling. Zo werkt het concept: je doet je kleding thuis in een tas. Die neem je mee naar één van de winkels waar een Drop & Loop automaat staat. Je kunt op hun website aangeven dat je graag een statiegeld punt in jouw buurt wil hebben. Per inleverbeurt krijg je een kortingsbon waarmee je korting krijgt op je volgende aankoop. Je korting wordt vervolgens verrekend bij de kassa.


Conclusie

Het belangrijkste is om je eigen consumentengedrag onder de loep te nemen. Het is van belang dat we minder kleding gaan kopen en beter omgaan met onze bestaande producten. Daarnaast kunnen we bewuster kijken naar de aankopen die wij met elkaar massaal doen. Hierin kun jij een groot verschil gaan maken. Helaas is het tot op heden nog wel lastig om 100% duurzaam kleding te kopen. Er is meestal altijd nog wel 'iets' waar ik mijn vraagtekens bij zet zoals het transport (mobiliteit & verpakkingen), type stof (is het altijd wel 100% eerlijk gemaakt) etc. Textiel is naast kleding ook onderdeel van ons huishouden zoals vaatdoeken, badkamer items en onze slaapkamer. In de komende series neem ik jullie mee in mijn specifieke zoektocht naar duurzame schoenen, jurken, zonnebrillen en nog veel andere items. In een ander artikel ga ik verder in op het gebruik van o.a. wasmiddel om jouw kleding duurzaam te verzorgen.


Geschreven door: Tiffany Pergens#duurzaamheid #keuzes #lifestyle #kleding #sustainability #milieucentraal #transformeren #blog #projectcece #thegreenlabel #duurzameklerenkopen #tweedehands

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven