De zoektocht naar duurzame voeding

In dit artikel over 'een reis naar duurzame voeding' deelt Tiffany Pergens haar reis naar een duurzame maaltijd. Een duurzame lifestyle beïnvloed je hele leven. Tegenwoordig worden duurzame opties steeds toegankelijker en goedkoper. Gelukkig maar! Ook zijn er tegenwoordig veel inspirerende voorbeelden zoals De Hippe Vegetarier, Lisa goes vegan en het inspirerende kookprogramma van Rainbow Plant Life en The Happy Pear. We bespreken eerst wat duurzame voeding is, waarom we bewust zouden moeten eten en hoe je kunt ontdekken wat het beste bij jou past. Ook deelt ze haar ervaringen over de omschakeling van 'alleseter' naar een hoofdzakelijk plantaardig dieet.

De impact van de voedselindustrie

Keuzes in onze dagelijkse voeding hebben een enorme impact op ons milieu. Zo is er o.a. veel grond, mest en water nodig om voedsel te verbouwen en dieren te houden. Ook moet het verbouwde voedsel getransporteerd, verpakt en gekoeld worden. Van alle vrachtauto's op de weg, zijn er 1 op 3 voor onze voeding. Vlees en zuivel zorgen voor de grootste CO2-uitstoot. Dit komt omdat dieren veevoer nodig hebben en o.a. methaan uitstoten. Onze landbouw is verantwoordelijk voor zo'n 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Naast de impact van de landbouw op de CO2 uitstoot, heeft deze sector ook grote gevolgen voor onze biodiversiteit (door o.a. monoculturen & pesticiden), ziektes en nog veel andere milieu zaken. De Food and Agriculture Organization (FAO) van de VN voorspelt in 2050 een wereldwijde toename van veehouderijproducten van 70 procent. Als de veestapel daadwerkelijk zoveel stijgt, zal ook de milieu-impact van de veeteeltsector stijgen. Een andere mindset t.o.v. voeding, vleesvervangers en andere innovaties zijn dus zeer welkom. Wil je weten wat de impact van jouw voedingspatroon is? Doe dan eens deze duurzame check van het voedingscentrum om te kijken wat jouw voedingspatroon is en wat jij kunt transformeren voor een duurzamere wereld. De grootste milieuwinsten kun je behalen door over te schakelen op plantaardige voeding, geen voeding weg te gooien, lokaal te kopen (of zelf te produceren) en te letten op de hoeveelheden van voeding. Kijk maar eens op de website van Milieu Centraal voor meer informatie hierover.


Wat is een duurzame maaltijd?

Er bestaat veel discussie over 'wat duurzaam is'. In mijn eigen zoektocht moet ik bekennen dat dit tot op de dag van vandaag nog een grote uitdaging is in het dagelijkse (en snelle) leven. Het scheelt dat ik alle fruit en bijna alle groenten eet waardoor er voor mij voldoende opties zijn. Een duurzame maaltijd bestaat voor mij uit de volgende kenmerken:

A. De maaltijd bestaat uit hoofdzakelijk plantaardige ingrediënten: Persoonlijk resoneert plantaardige voeding het meest met mij. Door verschillende intoleranties vermijd ik lactose en uit persoonlijke overtuiging eet ik geen vlees.

B. Zoveel mogelijk biologische producten: Biologische producten worden over het algemeen beter behandeld dan reguliere producten. Ook biologische producten staan regelmatig ter discussie. Afhankelijk van het product kies ik voor de biologische oplossing.

C. Lokaal geproduceerd en seizoensgebonden: Lokale en seizoensgebonden producten zorgen ervoor dat er geen onnodige CO2-uitstoot plaatsvindt. De laatste tijd verschijnen steeds vaker ook lokale voedselboxen, top als je weinig tijd hebt of niet in staat bent om naar de lokale markt te gaan! Ook in de supermarkt komen steeds meer lokale producten, helaas nog te weinig om volledig lokaal je inkopen te doen. Hopelijk komt hier snel een verandering in!

D. Geen voedselverspilling of overeten: Een van de belangrijkste zaken is om duurzaam om te gaan met voeding is door het niet weg te gooien. Ook overeten is onnodig en heeft een grotere impact op ons milieu. Het vraagt discipline van ons maar alleen eten 'wat nodig is' draagt bij aan een beter milieu.

E. Verpakt zonder plastics en zo veel mogelijk zero-waste: Zero-waste boodschappen doen in de supermarkt is bijna onmogelijk. Op de lokale markt kun je gemakkelijker voeding met onnodige verpakkingen kopen en je eigen bakjes en zakjes meenemen. Ook zijn er steeds meer winkels waar je zero-waste je voedingsmiddelen kunt kopen. Let daarbij op de zero-waste raamsticker. Het vraagt even een andere kijk op inkopen doen maar eenmaal je routine aangepast, gaan nieuwe deuren voor je open. Ook zul je ontdekken welke leuke lokale winkeltjes al veel aandacht hebben voor deze manier van inkopen, ook nog eens leuk om meer over je stad te leren kennen.


De genoemde eisen zijn niet altijd gemakkelijk te halen. Er is meestal wel 'iets' met de producten waardoor het niet 100% duurzaam is. In de volgende paragraaf deel ik met jullie waar ik in mijn reis tegen aan loop.


Ervaringen

Mijn beweegredenen om over te schakelen op hoofdzakelijk plantaardige voeding is gebaseerd op mijn ervaringen van de afgelopen jaren. In het verleden at ik 'van alles wat', ook wel de bekende 'schijf van vijf'. In de afgelopen 8 jaren ben ik steeds bewuster op mijn voeding gaan letten. Ik wilde zo bewust mogelijk leven voor het milieu maar ook voor mijn eigen gezondheid. Daarnaast kijk ik door een holistische bril naar deze wereld waardoor ik vanuit ethische afwegingen niet meer langer dierlijke producten wilde eten. Ik begon stap-voor-stap te transformeren van 'alleseter' naar vegetarisch/veganistisch. Sinds enkele jaren let ik ook steeds meer op de duurzaamheid van voedingsmiddelen 'in de gehele keten'. Ik kook voor mijzelf hoofdzakelijk veganistisch en eet met anderen vegetarisch. Tegen de volgende obstakels liep ik aan in mijn reis naar een plantaardiger dieet.


- Sociaal: De grootste reden voor mij om niet over te schakelen op een volledig veganistisch dieet is om sociale redenen. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren om over te schakelen op een plantaardig dieet waardoor ik steeds meer ideeën en recepten deel. Ook kook ik voor anderen zoveel mogelijk veganistisch/vegetarisch. Zoals ik eerder aangaf, kook ik voor mijzelf 95% van de tijd vegan. Af en toe gebruik ik nog kaas en ei maar ook dit breng ik steeds meer en meer terug. Het overgrote deel van de mensen eet nog 'normaal'. De brug naar 100% vegan vind ik om deze reden in gezelschap (nog) oncomfortabel. Ook is het lastig op verschillende plekken om veganistische restaurants te vinden. Veganistisch koken vergt een andere manier van kijken en veel mensen zijn nog relatief onbekend met het veganisme. Gelukkig komen er wel steeds meer veganistische opties bij restaurants en zijn er handige apps zoals Happy Cow. Vegetarisch is gelukkig wat meer gangbaar. Hopelijk transformeren we als samenleving steeds sneller waardoor veganistische menu's steeds meer mainstream worden en dus gemakkelijkere beschikbaar in sociale gezelschappen.

- Financieel: Kijkend naar mijn financiële uitgaven kost veganistisch/vegetarisch (maar ook lactose en glutenvrij) meer geld. Helaas zijn vleesvervangers bijna even duur (soms zelfs duurder) dan vlees/vis en kosten glutenvrije producten ook meer dan de reguliere producten. Naast deze constatering, kosten biologische producten ook meer geld. Ik begrijp door deze ervaring dat een duurzame maaltijd zeker niet voor iedereen toegankelijk is. Het merendeel van de kosten zit echter wel in de 'vervanging' van producten. Groenten of fruit koop je natuurlijk normaal ook en vlees is ook zeker niet goedkoop.

- Beschikbare producten: Ik woon zelf (niet meer) in een grote stad waardoor winkels als Ekoplaza slecht bereikbaar zijn voor dagelijkse boodschappen. Dit was even weer wennen voor mij. Met name in grote steden is het aanbod van veganistische voeding meer bereikbaar waardoor het af en toe wel een uitdaging vormt. Met wat vooruitdenken en creativiteit is het echter prima te doen!

- Tijd: Het klopt dat vegetarisch/veganistisch in het begin meer tijd kost. Het vraagt om een nieuwe manier van koken en een andere feeling met producten. Het kost ook wat meer tijd om alles uit te zoeken en eventueel aanvullende producten te kopen in het begin. Ik merk dat de handigheid steeds beter wordt. Het is slechts even een omschakeling en je ontwikkelt er weer een hele rits aan nieuwe kookskills bij.

- Voedingsstoffen: Eén van de grootste kanttekening bij een vegetarisch en zeker veganistisch dieet is 'het tekort aan voedingsstoffen'. Ik kampte als allesetende tiener al met een ernstig B12 tekort waardoor ik al jaren hiervoor aanvullende supplementen voor inneem. Deze tekorten komen dan ook niet voort uit mijn vegetarische/veganistische voeding. Ook neem ik aanvullend ijzer supplementen, zink en D3 in. In het kader van mijn voedingsshift maar ook voor mijn persoonlijke gezondheid heb ik een orthomoleculaire test laten uitvoeren waardoor ik niet alleen rekening houd met mijn voeding maar ook bij wat bij mijn lichaam écht past. Ik let intuïtief erop welke supplementen of specifieke voedingsstoffen ik nodig heb. Hierover vertel ik jullie in een ander artikel meer.

- 'Vervangers': Vleesvervangers zijn uitstekend om de behoefte aan vlees tijdelijk op te vangen. Er bestaan op dit moment ontzettend lekkere vleesvervangers van o.a. Gourmet, Vivera en de eigen merken van Jumbo, Lidl en Albert Heijn. Jumbo en AH zijn mijn persoonlijke favoriet! Hier kom ik ook in een ander artikel uitgebreid op terug.

- Discipline: Het allerbelangrijkste voor deze transformatie is discipline. In één keer overstappen op een plantaardig dieet is mij niet gelukt. Stap-voor-stap heb ik de afgelopen jaren gewisseld en geëxperimenteerd met verschillende voedingsmiddelen om uiteindelijk ook de knoop door te kunnen hakken. Ik let daarbij ook goed op wat bij mijn lichaam past en laat mij niet leiden door allerlei hypes. Discipline, in contact staan met je lichaam en een dosis zelfbeheersing zijn in de transformatiefase belangrijke eigenschappen om op een juiste manier je voedingspatroon te transformeren.

- Energielevel: Zoals verschillende documentaires beweren zou je van veganistische voeding een enorme energielift krijgen. Persoonlijk geloof ik erin dat er niet voor iedereen één generiek veganistisch dieet bestaat. Ikzelf ben bijvoorbeeld intolerant (dus niet allergisch) voor gluten en soja waardoor ik hiervan niet te veel probeer te eten. Dit zijn twee voedingsmiddelen die juist veel verwerkt zitten in veganistische voeding. Mijn energielevel springt omhoog als ik mij houd aan mijn eigen dieet: veganistisch (met af en toe nog kaas of een ei), geen gluten, geen lactose en geen soja. Nu is het vrij lastig om alles altijd uit te sluiten waardoor ik het soms afwissel. Bij een strikte navolging van het dieet voel ik mij inderdaad meer energiek. Dit hangt natuurlijk ook af van andere factoren zoals je vochtinname en beweging.


Conclusie

Een 100% duurzame maaltijd is (nog) lastig te realiseren. Door over te schakelen op een plantaardig dieet kun je al veel CO2 besparen. Echter zijn er nog veel andere facetten waar we op moeten letten om 100% duurzaam te zijn. In de opvolgende artikelen gaan we verder in op duurzaamheidsuitdagingen rondom onze voeding. Ook wisselen we ervaringen rondom de laatste vegetarisch/veganistische recepten en delen we interessante podcasts en boeken over dit thema. Volg mij op Instagram via Transformational Friends of op mijn persoonlijke account om op de hoogte te blijven van de laatste duurzame reviews. Heb jij tips, een goede ervaring of een leuk verhaal? Deel het met ons in de onderstaande comments!


Geschreven door: Tiffany Pergens.


#vegan #vegetarisch #landbouw #voeding #duurzaam #biologisch #transformeren #koken #intuitievevoeding #intuïtiefeten #SDG #ervaringen #reisduurzamevoeding #veganisme #recepten


0 comments

Related Posts

See All