De betekenis van onze seizoenen

De herfst is officieel gestart! Nog even en onze straten worden bedekt door een mooie laag bladeren, onze dagen worden korter en we krijgen

wisselvallig en koeler weer. Hoe werken seizoenen nu precies? En waar staan seizoenen precies voor? In dit artikel geven we een korte samenvatting over wat seizoenen zijn, waar ze voor staan en hoe we met de seizoenen kunnen leven.


Wat zijn seizoenen?

De cyclus van onze seizoenen wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De aarde staat echter niet dichterbij de zon maar de seizoenen worden beïnvloedt door de schuine stand van de aarde. Als de aarde gekeerd is naar het gedeelte van de zon krijgt dat gedeelte natuurlijk meer zon. Onze herfst start zodra de zon op onze evenaar staat, dat is dus vandaag! Als de zon op het noorderlijk halfrond staat is er lente en zomer. Als de zon op het zuiderlijk halfrond staat is er herfst of winter. De zon is dus vanaf vandaag op weg naar het zuiderlijk halfrond. Wil je meer weten of een visueel beeld bij deze korte toelichting? Kijk dan even de onderstaande TED Talk.

Perspectieven op seizoenen

Naast deze feitelijkheden over onze seizoenen bestaan er ook verschillende perspectieven over de invloed van onze seizoenen op onszelf. We kunnen als mens namelijk verschillende inzichten krijgen over onszelf vanuit de natuur. Er zijn verschillende visies vanuit de traditionele Chinese geneeskunde en het Sjamanisme over onze seizoenen. Onderstaand een toelichting op onze vier seizoenen.


  • Herfst

De herfst is vanuit een energetisch oogpunt vanuit de Chinese geneeskunde verbonden aan het element metaal. Metaal staat voor vrijkomende energie vanuit de natuur maar ook voor het loslaten van materie. Vanuit het Sjamanisme is de herfst verbonden met de windrichting uit het Westen en staat voor introspectie en voltooiing. We laten alle herinnering en ervaringen van de zomer goed op ons inwerken. Dit zie je ook direct terug in de natuur. Dieren en planten trekken zich terug. Het loslaten van de natuur is ook daadwerkelijk fysiek zichtbaar omdat bomen hun bladeren verliezen. Als mens kunnen we ons afstemmen op dit ritme en we worden uitgenodigd om ons meer terug te trekken en los te laten van alles wat ons niet meer dient. De energie is meer naar binnen gericht omdat we kortere dagen hebben dan in de lente en zomer. De herfst is het seizoen waarin de activiteiten en ervaringen van de zomer kunnen worden omgezet in lessen. Dit proces is als het ware de vertering van onze processen uit de zomerperiode. In de natuur is dit ook herkenbaar omdat een blad transformeert naar humus die weer zorgt voor een vruchtbare bodem. De vruchtbare bodem ontstaat dus alleen als het proces van loslaten is voltooid. De herfst is dan ook een uitstekend moment voor meditatie en reflectie.

  • Winter

Vanuit het Sjamanisme is de winter verbonden met noorden en staat vanuit de Chinese geneeskunde voor het element water. De winter staat voor een volledige naar binnen kering van onszelf omdat de natuur in haar maximale daling zit. Kernwoorden die de winter omschrijven zijn rust, stilte, ingetogenheid en zuivering. De natuur herstelt en bouwt aan een nieuwe levenskracht om in de lente tot bloei te kunnen komen. In de natuur is dit terug te zien aan een kaal landschap en de winterslaap van onze dieren. Alles komt tot stilstand om krachten te besparen, er is een kracht maar die verspillen we in dit seizoen niet. In de winter wordt door de regen en sneeuw het landschap gereinigd van alle herfstresten. Zoek zelf in deze periode de rust op en maak de balans op tussen alles wat is geweest en wat gaat komen.


  • Lente

De lente is verbonden met de windrichting Oosten en verbonden met het element hout. De lente symboliseert een nieuw begin. Je voelt dit in de natuur door de bloesem die zich ontwikkelt en de langzaamaan groener wordende straten en bossen. Door de herfst en winter is er ruimte gemaakt voor een nieuw begin. De aarde is volledig omgeploegd om nieuwe activiteiten te ondernemen. De start van de lente is dé tijd om jouw dromen en wensen te definiëren.


  • Zomer

De zomer is verbonden met de windrichting uit het Zuiden volgens de Sjamanen en vanuit de Chinese geneeskunde verbonden aan het element vuur. Kernwoorden voor de zomer zijn bloei, vuur en uitbundigheid. Dit is dan ook terug te zien in onze natuur en ook aan onze eigen menselijke gedrag. We zitten veel buiten, genieten van de lange avonden, het is warmer en ondernemen veel sociale activiteiten. Alles wat gezaaid is, kan nu groeien en mag verzorgd worden.


P.S. Vanuit de Chinese geneeskunde heeft de zomer ook een 'nazomer' waarbij het element aarde centraal staat.


Geschreven door: Tiffany Pergens.
september 2021

#seizoenen #duurzaamheid #mindset #loslaten #seizoen #cyclus #leven #spiritualiteit #metaal

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven