Hoe kan ik het weer voorspellen met mijn zintuigen?

In mijn zoektocht naar meer verbinding maken met de natuur, viel mij op dat nog maar weinig mensen écht in contact staan met het weer. Om te kijken of het gaat regenen kijken we allemaal op buienradar of een andere app. Een makkelijk en handig instrument natuurlijk maar het zorgt er wel voor dat we steeds verder verwijderd raken van onze relatie met de natuur. Wie begrijpt tegenwoordig nog de vorm van wolken of voelt bewust nog de richting van de wind? In dit artikel deel ik met jou mijn inzichten om meer grip te krijgen op het weer. Zo kun jij meer contact maken met de natuur en een waar 'weerorakel' worden :) Het weer voorspellen is sterk locatie afhankelijk waardoor dit slechts richtlijnen zijn om jouw intuïtie verder uit te dagen.


Morgenrood, regen in de sloot. Met deze tips en weetjes word je zelf een weer-expert!

Wolken

Het weer voorspellen doe ik altijd door te letten op: 1. de wolken, 2. de wind, 3. vochtigheid, 4. het gedrag van dieren, 5. zonsop- en ondergang, 6. de maan en 7. regenbogen. Eén van mijn richtlijnen om per dag te kijken wat voor een weer het wordt, zijn de wolken. Zo betekent een grijze lucht de hele dag motregen en bij grote witte watten wolken met een platte onderkant blijft het droog. Ook brengen donkere wolken meer kans op stormachtiger weer. Er zijn ook verschillende typen wolken die je een indicatie kunnen geven of het gaat regenen. Vederwolkjes hoog in de lucht (ook wel cirrus wolken). Worden ze dikker en vullen ze langzaam de hemel? Dan is er een depressie met slecht weer op komst (warmtefront of trog). Zijn er schapenwolkjes (cumulus) boven het strand? Dan mag je stabiel en mooi weer verwachten. Mammatus wolken komen niet vaak voor in Nederland maar dit type wolk geeft aan dat de storm voorbij is.


Wind

Een andere belangrijke graadmeter om het weer te voorspellen is de wind. Voel je een ijzige kou, dan is mogelijk sneeuw op komst. Een ijzige kou in combinatie met wat schittering in de wolken is een garantie op sneeuw. Als jij bewust let op de vochtigheid van de wind, dan kun je ook voelen wanneer er regen aan komt en misschien kun je het zelfs wel ruiken. De lucht voelt dan namelijk zwaarder en natter aan. Waar ik ook altijd op let, als wolken geen richting hebben en alle kanten uitgaan, dan kun je slecht weer verwachten. De verandering van windrichting is ook belangrijk om te bepalen welk weer er op komst is. Merk je op dat er krimpende winden zijn tegen de richting van de wijzers van de klok? Bijvoorbeeld: wind die van het westen naar het zuiden draait, dan is dat een teken dat er slecht weer op komt is. Als de wind verandert in de richting van de wijzers van de klok (ruimende winden), dan is het een teken van weersverbetering. Tot slot kan de wind ook wat zeggen over de verwachte temperatuur. Komt de wind uit het westen of zuidwesten? Dan heb je kans op regen. De wind komt op dat moment van zee en neemt vanuit daar waterdamp mee. Bij een zuid- of zuidoostenwind kun je warmere dagen verwachten, omdat de wind dan warmere lucht uit het Middellandse Zeegebied aanvoert.


Zonsop- en ondergang

De zonsop- en ondergang wordt ook door veel ervaringsdeskundigen gebruikt om te bepalen wat het weer gaat doen. Er wordt ook wel gezegd. Avondrood met westenwind geeft de volgende dag mooi weer en morgenrood ‘geeft regen in de sloot’.

Gedrag dieren

Verder kunnen dieren heel goed het weer of andere natuurverschijnselen voorspellen. Je kunt daarom ook naar het gedrag van dieren om te weten wat voor weer het wordt. Zo voelden bijvoorbeeld de lokale dieren in Sri Lanka de tsunami in 2004 aan. Door bewust op het gedrag van dieren te letten, kun je dus veel signalen over het weer of natuurverschijnselen oppikken. Vogels worden stil en vliegen laag of verschuilen zich als het gaat regenen, als vogels hoog in de lucht vliegen blijft het meestal mooi weer. Een mooi gezegde om te onthouden: ‘Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog. Vliegen ze laag, regen voor vandaag.’ Wanneer schapen dicht bij elkaar gaan staan komt er onweer. Als je ’s avonds muggenzwermen ziet dansen, dan wordt het de volgende dag mooi weer. Zie je veel slakken op de wegen, dat betekent regen. Vleermuizen vliegen ’s avonds rond als er de volgende dag mooi weer op komst is. Een laatste leuke tip. Wil jij weten hoe de wind waait maar heb je geen idee hoe je dit kunt bepalen? Een koe vertelt je prima uit welke kant de wind komt. Zij staat altijd met haar kont naar de wind.


De maan

Een ring rond te maan kan aangeven dat het gaat waaien en er binnen een dag of drie regen gaat vallen. Zogenaamde cirrostratuswolken die vocht met zich meebrengen, zorgen voor dit schijnsel. Is de maan wat roder of juist bleek, dan zit er stof in de lucht door een hogedrukgebied. Is de maan juist helder en scherp, dan komt dit door een lagedrukgebied wat aangeeft dat er regen op komst is. Een andere mystieke regel is het weertype dat voorafgaat aan de volle of nieuwe maan zal de volgende twee weken aanhouden.


‘Kring om de maan, regen of sneeuw komt eraan’

Regenbogen

Tot slot, regenbogen. Mijn favoriet maar ohhh zooo zeldzaam. Regenbogen in het westen (gebeurt in de ochtend) betekenen meestal dat er meer regen komt, regenbogen in het oosten (gebeurt later op de dag) betekenen meestal dat de regen voorbij is.


Wil jij meer weten of jezelf reconnecten met de natuur voor een duurzame binnen- én buitenwereld? Bekijk dan hier mijn aanbod van trainingen en workshops.


Geschreven door: Tiffany Pergens.


#weer #voorspelling #zintuigen #senses #onweer #regen #zon #groen #klimaat #relatienatuur #natuurlijk #wildernis #rewilding


0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven