Geef jij het duurzame voorbeeld?

Transformational Friends werken aan het verduurzamen van onze samenleving. Vanuit een intrinsieke motivatie transformeren we naar een duurzame wereld. Vanuit organisaties, het publieke domein (overheden) en een eigen duurzaam leven geven we uitvoering aan onze idealen. Deze laatste component wordt vaak onderbelicht in onze gezamenlijke doelstellingen. Velen van ons werken dagelijks aan duurzaamheidsdoelstellingen maar hoe duurzaam leven wijzelf? Een duurzaam leven raakt je individuele levensstijl waardoor dit (vaak) een gevoelig onderwerp is. Iedere stap draagt bij aan een betere wereld, of dat nu grootschalig of kleinschalig is. Vandaag staat deze voorbeeldfunctie centraal. Hoe kun jij de verantwoordelijkheid nemen om een inspiratiebron te zijn voor anderen in hun dagelijks leven? Binnen je eigen cirkel van invloed is het zeker mogelijk om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Vanuit iedereen is een bijdrage nodig om met elkaar te transformeren naar een duurzame wereld.


Waarom is een voorbeeld geven zo belangrijk?

Velen van ons werken bij organisaties met duurzaamheidsdoelstellingen als: 'een circulaire economie in 2050', 'CO2-neutraal in 2050' en 'aardgasvrij in 2030'. Dagelijks zetten ontzettend veel professionals zich in voor een duurzame samenleving. Zo schrijven we fanatiek beleid om onze leefomgeving o.a. klimaatadaptief, CO2-neutraal, circulaire, gezond & veilig in te richten. Een duurzame voorbeeldfunctie wordt echter nog lang niet door iedereen uitgedragen die deze doelstellingen opschrijven. Kijk maar eens naar onze verkiezingsprogramma van een paar weken geleden waarin veel ambities zijn opgenomen maar waarbij individueel leiders onvoldoende verantwoordelijkheid nemen in hun dagelijkse beslissingen (duurzaam wonen, duurzaam reizen, duurzame voeding etc.). Ook verschillende voorzitters van duurzame platformen en bestuurders in de duurzaamheidssector houden er geen duurzame levensstijl op na. Hoe kan een slecht voorbeeld volgen?


Hoe kan een slecht voorbeeld volgen?

Jouw persoonlijke aandeel: grootschalige en kleinschalige systeemveranderingen

Vanuit verschillende invalshoeken inspireren Transformational Friends onze samenleving om duurzaam te transformeren. Dit doen we door de duurzaamheidstransitie te verpersoonlijken. Onze friends nemen het persoonlijke aandeel in onze transitie. Een duurzaam voorbeeld doet volgen! Een persoonlijke transformatie gaat veelal vooraf aan het uitdragen van een duurzame voorbeeldfunctie. De start van een persoonlijke transformatie is voor iedereen verschillend. De een is geboren met een groot idealisme voor een duurzame wereld, de ander wordt zich na enkele jaren of decennia bewust van het belang om duurzamer te leven. Voor iedereen is dit een persoonlijke reis waarbij we met elkaar stap-voor-stap een duurzamere samenleving krijgen. Als friend kun je anderen inspireren in hun reis om kleinschalige te transformeren (duurzaam leven) én grootschalig (bedrijven, organisaties en stichtingen). Inspiratie geven wij door een voorbeeldfunctie te geven met gave initiatieven. Het is niet alleen aan individuen of alleen aan de grote bedrijven. Er is geen gescheidenheid in werk bij bedrijven en jouw eigen persoonlijke lifestyle. Overal kun jij kiezen voor een duurzame optie. Door de duurzaamheidstransitie te verpersoonlijken transformeren we mét elkaar naar een duurzame samenleving - iedere stap is nodig.


Wat kun jij doen binnen jouw cirkel van invloed?

Op dit platform ontvang je tips over hoe jij duurzamer kunt leven. Wil jij weten wat je kunt verbeteren? Doe dan hier de voetafdruktest van WWF om te kijken wat jouw afdruk is. Ook de test van Mijn Verborgen Impact geeft een goed beeld in jouw dagelijkse leven en wat je mogelijk kunt transformeren. Je leven zo duurzaam mogelijk inkleden is lastig en vaak een lange zoektocht. We nemen jou mee in onze ervaringen en sommen voor jou op hoe jij het duurzame voorbeeld kunt geven. Onderstaand een opsomming van de lifestyle thema's waar we dieper de komende maanden op in zullen gaan. Ook geven wij daarbij aan wat de impact van jouw individuele keuzes zijn op het grotere geheel en welke financiële gevolgen deze keuzes kunnen hebben.

- Duurzaam wonen: Je woonsituatie heeft een grote impact op ons milieu. Woon jij al aardgasvrij? Wek jij je eigen energie op? Hoe ga jij om met je energieverbruik? En welke duurzame keuzes maak jij bij de aanschaf van meubels en verbouwingen? We geven daarbij ook aandacht aan het kostenplaatje.

- Duurzame kleding: Je kleding keuzes hebben een grote invloed op mens én milieu. Beperk jij al jouw consumenten gedrag? Koop jij al 10% van je kledingkast tweedehands? En waar let jij op bij de aankoop van nieuwe kleding?

- Duurzame voeding: Wat is nu het beste voor jouw lichaam maar ook voor ons ecosysteem? Jouw dagelijkse voedingskeuzes hebben een grote impact op onze wereld. Kun je het beste volledig vegan eten? Hoe kun je zero waste jouw voeding inkopen? En wat past nu echt bij jou?

- Duurzaam reizen: Dagelijks kiezen voor een fossiel ritje draagt niet bij aan een duurzame wereld. Hoe reis jij dagelijks? Kies jij bewust voor een reis? En wat kun je doen om duurzamer te reizen?

- Duurzaam sparen en beleggen: Heb jij jouw bankzaken duurzaam op orde? En wat weet jij al van duurzaam sparen en beleggen? Veel investeringen zijn nog niet duurzaam, waar kies jij voor?

- Duurzame mindset: In de klimaatdiscussies hebben we het meestal alleen maar over het verduurzamen van bedrijven, organisaties en onze lifestyle. Onze mindset wordt daarbij bijna nooit besproken. Duurzaam leiderschap en een voorbeeldfunctie uitdragen, zijn alleen mogelijk door een duurzame mindset. Ben jij ook nieuwsgierig wat het verband is tussen een duurzame mindset en een duurzaam (lees ook gezond) leven?

- Klimaatacties: Naast je eigen lifestyle kun je ook actief petities ondertekenen, eigen projecten opstarten en bijdragen aan diverse duurzaamheidsinitiatieven. Zo inspireer je nóg meer mensen om duurzamer te leven.


In de komende blog reeksen nemen we jou mee in hoe jij een duurzame voorbeeldfunctie kunt uitdragen om meer friends te inspireren! We bespreken daarbij de categorieën: duurzaam wonen, duurzame kleding, duurzaam beleggen, duurzame voeding, duurzaam reizen en een duurzame mindset. Wil jij op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn & Instagram. Geschreven door: Tiffany Pergens.


#transformatie #bewustzijn #duurzamemindset #leefomgeving #voorbeeldfunctie #leiderschap #duurzaamheidstransitie #nieuwewereld #persoonlijktransformeren

Related Posts

See All