Wat is ecorexia?

Als duurzame mindset expert heb ik mij regelmatig afgevraagd of ik niet 'te' bezig ben met duurzaam leven. Een term die ik daarbij steeds vaker hoorde was 'ecorexia'. De term wordt gebruikt voor personen die geobsedeerd zijn door een duurzaam leven, doorslaan hierin en hierdoor ongelukkig worden. Vooral dat laatste is belangrijk. Om te begrijpen wat ecorexia is, neem ik je mee in de definitie van het begrip. Eco staat namelijk voor milieu en rexia voor ziekelijke neigingen. In 2009 werd het woord voor het eerst gebruikt in de New York Times en later gebruikte Babette Porcelijn in de Nederlandse literatuur ook de term. Deze term is dus relatief nieuw en maakte mij nieuwsgierig naar wat dit exact betekent.


Wat is ecorexia?

Ecorexia gaat dus over obsessief bezig zijn met alle gevolgen van ons handelen op het milieu. Een persoon met ecorexia is dus continue bezig met een duurzaam leven. Personen kunnen last krijgen van angsten, paniek en stress. Een obsessie met duurzaamheid wordt volgens Michelle Coenen (psycholoog) ook gelinkt aan de hype rondom een duurzame leefstijl. Als jij dus ongelukkig wordt van een duurzaam leven, is het tijd om te kijken waardoor dit komt en wat je daaraan zou kunnen doen. Er is dus niets mis mee om obsessief bezig te zijn met duurzaamheid als je hart daar sneller van gaat kloppen!


Wanneer sla je door & hoe vind je balans?

Het is discutabel wanneer je vindt dat iemand ecorexia heeft. Ieder individu heeft immers een andere verhouding met de natuur en andere opvattingen over wat belangrijk is. Wat echt 'right' is, moet je voor jezelf bepalen. Duurzaam leven kost in sommige gevallen helaas veel tijd en is soms lastig te combineren met succesvolle jobs en sociale events. Ook neemt een ultiem duurzaam bestaan bepaalde vrijheden en flexibiliteit weg, denk aan lange vliegreizen maken. Kenmerkend aan de duurzaamheidstransitie (maar ook andere transities) is dat iedereen zijn/haar eigen pad bewandelt op zijn/haar tempo. Waar jij staat in de duurzaamheidstransitie kun je dus alleen zelf bepalen. Het duurzaam 'moeten' leven kan hierdoor voor een grote druk zorgen. Om zo gelukkig mogelijk te blijven in jouw persoonlijk transformatieproces naar een duurzame lifestyle geef ik jou een paar tips!


  1. Wat vind jij écht belangrijk en maak hier een prioritering in: Neem de tijd om te kijken wat voor jou haalbaar en realistisch is en maak een prioritering in onderwerpen (zoals kleding, huishouden, energieverbruik, financieel, reizen etc.) die jij belangrijk vindt. Er zijn verschillende dingen die je in één keer kunt switchen zoals een duurzame bankrekening, zonnepanelen leggen, van energieleverancier switchen, afval scheiden en minder/geen vlees eten. Maar er zijn ook zaken die wat ingewikkelder zijn en niet binnen jouw cirkel van invloed liggen. Voorbeelden hiervan zijn de elektrificatie van vliegtuigen, de aanleg van publieke laadpalen of de aansluiting op een warmtenet in jouw wijk. Let dus altijd op jouw cirkel van invloed. Voor inspiratie in onderwerpen kun je eens rondneuzen in mijn blog.

  2. Kijk stap-voor-stap wat duurzamer kan: Maak een overzicht van acties die passen bij jouw prioriteiten en probeer eens één actie uit voor 30 dagen. Een gedragsverandering gaat vaak gemakkelijker als je klein begint. Na 30 dagen kun jij ook een nieuw patroon voor jezelf ontwikkelen en vervolgens onderdeel maken van jouw duurzame lifestyle.

  3. Houd je 'duurzame stappenplan' eens per jaar tegen het licht: Relativeren, uitzoomen en zaken in perspectief plaatsen over jouw duurzame impact is belangrijk om binnen jouw cirkel van invloed te blijven. In een boekje kun je eens per jaar opschrijven welke duurzame doelen jij voor jezelf behaald hebt en welke je eventueel wil aanpassen. Je zult zien dat je grote stappen zet, ook al merk je dat zelf niet altijd op ;)

Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal een stap bewuster gaan leven. Als we allemaal in één keer omslaan naar 100% duurzaam krijgen we ook de nodige uitdagingen (zoals een tekort op het elektriciteitsnet, failliete sectoren zoals de luchtvaart en in bepaalde sectoren ook minder middelen voor innovatie) dus kijk goed naar wat jij belangrijk vindt in deze transitie en wat in jouw cirkel van invloed ligt.


Meer weten? Bekijk hier mijn diensten aanbod. Ik organiseer trainingen, workshops en lezingen voor een duurzame mindset om individuen en organisaties te begeleiden in duurzaam denken én doen.


Geschreven door: Tiffany Pergens (juli 2021).

#ecorexia #duurzaamheid #gedrag #mindset #transformeren #cirkelvaninvloed #climateaction #klimaatverandering

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven