Ecorexia

Een term die je steeds meer hoort is 'ecorexia'. De term wordt gebruikt voor personen die geobsedeerd zijn door een duurzaam leven, doorslaan hierin en hierdoor ongelukkig worden. Eco staat namelijk voor milieu en rexia voor ziekelijke neigingen. In 2009 werd het woord voor het eerst gebruikt in de New York Times en later gebruikte Babette Porcelijn in de Nederlandse literatuur ook de term. Deze term is dus relatief nieuw en maakte mij nieuwsgierig naar wat dit exact inhoudt.


Wat is ecorexia?

Ecorexia gaat dus over obsessief bezig zijn met alle gevolgen van ons handelen op het milieu. Een persoon met ecorexia is dus continue bezig met een duurzaam leven. Personen kunnen last krijgen van angsten, paniek en stress. Een obsessie met duurzaamheid wordt volgens Michelle Coenen (psycholoog) ook gelinkt aan de hype rondom een duurzame leefstijl. Als jij dus ongelukkig wordt van een duurzaam leven, is het tijd om te kijken waardoor dit komt en wat je daaraan zou kunnen doen. Er is dus niets mis mee om obsessief bezig te zijn met duurzaamheid als je hart daar sneller van gaat kloppen!


Wanneer sla je door & hoe vind je balans?

Het is discutabel wanneer je vindt dat iemand ecorexia heeft. Ieder inidivdu heeft immers een andere verhouding met de natuur en andere opvattingen over wat belangrijk is. Wat echt 'right' is, moet je voor jezelf bepalen. Duurzaam leven kost veel tijd en is soms lastig te combineren met succesvolle jobs en sociale events. Ook neemt een ultiem duurzaam bestaan bepaalde vrijheden en flexibiliteit weg, denk aan lange reizen maken of het eten van een afhaalmaaltijd. Kenmerkend aan een transitie is dat het niet bestaat uit één type stroming. Waar jij staat in de transitie kun je dus alleen zelf bepalen. Het duurzaam 'moeten' leven kan hierdoor voor een druk zorgen. Om rust rondom het topic 'duurzaamheid' in jouw hoofd te maken, geven we jouw een overzichtelijk stappenplan.


Welke stappen neem jij?

Om te bepalen of jij in balans bent met jouw duurzame doelen kun je de volgende dingen op een rijtje zetten:

  1. Wat vind jij écht belangrijk en maak hier een prioritering in: Neem de tijd om te kijken wat voor jou haalbaar en realistisch is en maak een prioritering in onderwerpen (zoals kleding, huishouden, energieverbruik, financieel, reizen etc.) die jij belangrijk vind en test uit. Er zijn verschillende dingen die je in één keer kunt switchen zoals een duurzame bankrekening, zonnepanelen leggen, van energieleverancier switchen, afval scheiden en minder/geen vlees eten. Voor inspiratie in onderwerpen kun je eens rondneuzen in ons blog.

  2. Kijk stap-voor-stap wat duurzamer kan en maak in stapjes een switch: Maak een overzicht van acties die passen bij jouw prioriteiten en probeer eens de acties uit. Wat past bij jou? En waarom is dat zo? Zo kom je er ook achter waarom je sommige patronen veranderen vanzelf gaan en andere juist niet.

  3. Houd je 'duurzame stappenplan' eens per jaar tegen het licht: In een planner kun je opschrijven welke duurzame doelen jij voor jezelf behaald hebt en welke je eventueel wil aanpassen. Je zult zien dat je grote stappen zet, ook al merk je dat zelf niet altijd op. Ook jouw stappen in een duurzame mindset worden hiermee steeds duidelijker.

Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal een stap bewuster gaan leven en onze tot op heden vervuilende materialen duurzaam maken. Als we allemaal in één keer omslaan naar 100% duurzaam krijgen we ook de nodige uitdagingen (zoals een tekort op het elektriciteitsnet, failliete sectoren zoals de luchtvaart en in bepaalde sectoren ook minder middelen voor innovatie) dus kijk goed naar wat jij belangrijk vindt in deze transitie. Samen kunnen we dan transformeren naar een duurzame samenleving.


Dit artikel vind je ook vast interessant: Geef jij het duurzame voorbeeld?


Geschreven door: Tiffany Pergens (juli 2021).

#ecorexia #duurzaamheid #gedrag #mindset #transformeren


0 comments

Related Posts

See All