Duurzaam afwassen

Tegenwoordig zijn er heel veel keuzes voor jou om duurzaam af te wassen. Jouw keuze is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen situatie. De een heeft een energiezuinige vaatwasser en de ander een ouderwets teiltje met droogrek. Ook varieert het per persoon en huishouden hoeveel afwas we hebben. Om een zo goed mogelijke keuze te maken, geven we in dit artikel een aantal tips om zo duurzaam mogelijk af te wassen.


Wat is duurzamer: afwasmachine of met de hand afwassen?

Milieu Centraal geeft aan dat als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Dat maak een vaatwasser dus minder milieuvriendelijk dan met de hand afwassen. Maar let op! Soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu, namelijk als het water voor de afwasteil uit een elektrisch toestel voor warm water komt (zoals bij een close-in boiler). Ook als je de handafwas eerst met (te) veel warm water afspoelt of afwast onder de lopende kraan, ook dan is een vaatwasmachine beter. De impact op het milieu bij afwassen zit vooral in het waterverbruik, het opwarmen van het water, reststoffen (zoals vet in water) en het afwasmiddel. Afhankelijk van jouw situatie kan het zo zijn dat je een voorkeur hebt voor een handafwas en/of een beurt in de afwasmachine. Onderstaand geven we jou een aantal tips hoe jij zo duurzaam mogelijk een schone vaat kunt regelen.


Een duurzame afwasmachine

  • Energielabel

Ten eerste is het van belang om inzichtelijk te hebben hoeveel energie jouw afwasmachine verbruikt. Koop je een nieuw apparaat? Dan kun je het beste een machine kopen met een zo hoog mogelijk energielabel. Het energielabel voor vaatwassers loopt sinds 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste vaatwassers hebben energielabel A, de minst zuinige een label G. Goed om te weten is dat het energielabel van een vaatmachine altijd gebaseerd is op het ecoprogramma, voor ander verbruik moet je even in de handleiding kijken. Een machine met een hoger label is bij aanschaf duurder maar verbruikt minder op een lange termijn. Voor het milieu is een hoog label natuurlijk altijd beter. Heb je nog een vaatwasser die het prima doet, koop dan geen nieuwe want voor je de CO2-uitstoot van een nieuw apparaat weer gecompenseerd hebt, kun je zo weer een aantal jaren verder zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie. Weet jij bijvoorbeeld dat je tijdelijk in een appartement zit, dan is een tweedehandse optie beter dan een volledig nieuw apparaat aanschaffen en vervolgens het jaar daarna weer verkopen/weggooien. Kijk op de Consumentenbond voor meer informatie over labels, energieverbruik en andere kenmerken.

Ook is het belangrijk om erop te letten

  • Vul de afwasmachine, let op wat je erin stopt & zet 'm op eco

De afwasmachine kun je het beste aanzetten wanneer hij vol is. Let bij de inrichting er ook op dat je grote attributen met de hand afwast zodat de afwasser optimaal gebruikt wordt. Er zijn tegenwoordig ook verschillende vaatwasser op de markt met een beladingssensor (en ook vaak een aquasensor) waardoor machines niet meer geheel vol hoeven te zitten. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een duurzaam spoelmiddel. Momenteel zijn hiervoor verschillende alternatieven op de markt waardoor van de merken Ecocover en Marcel Green Soap. Tot slot is het belangrijk om de filter van de vaatwasser regelmatig te checken zodat de machine optimaal blijft werken. Eenmaal vol, zet je de vaatwasser op het ecoprogramma om water & stroom te besparen. Het ecoprogramma duurt meestal langer dan het reguliere programma dus houd daarmee rekening in je planning.

Zelf duurzaam afwassen met je handen

  • Warm & hoeveelheid water

Een optie om nóg duurzamer af te wassen met de hand is door gebruik te maken van een zonneboiler. Het zonlicht verwarmt dan jouw water, duurzaam en lekker schoon! Helaas komt een zonneboiler nog niet veel voor in een gemiddeld Nederlands huishouden. Daarom kun je erop letten dat je alleen warm water gebruikt op het moment dat het nodig is. Gebruik voor een voor- of naspoeling koud water om de energie van warmte te besparen. Gebruik ook een teiltje en zet nooit de stromende kraan aan. Dit zorgt voor onnodig veel waterverbruik.

  • Verbruik afwasmiddel, selectie afwasmiddel & materialen gebruik

Eén theelepel afwasmiddel is voldoende om een schone vaat te krijgen, gebruik dan ook niet meer dan nodig. Let er ook op welke ingrediënten in jouw afwasmiddel zitten. Zijn ze natuurlijk en biologisch afbreekbaar? En maak je gebruik van een plastic fles? Een oude tip is natuurlijk afwassen met soda. Ook zijn er diverse duurzame merken in omloop zoals Ecocover, Seepje, Dille & Kamille en Marcel's Green Soap. Ook is het belangrijk om voor recyclebaar materiaal te kiezen als afwasborstel. Hiervoor bestaan diverse leuke alternatieven van o.a. bamboe.


Overige tips

Kunststoffen materialen lekker altijd chemicaliën die slecht zijn voor onze gezondheid. Stoffen als antimoon en styreen, iets wat beter niet in ons relatief 'schone water' hoeft terecht te komen en zeker niet in ons lichaam. Om deze reden gebruik amper plastic materiaal in de keuken, alleen daar waar nog geen plastic alternatief is. Op deze manier voorkom je ook in dit proces microplastics ;)


Geschreven door Tiffany Pergens (juli 2021).


#duurzaamheid #afwassen #afwasborstel #afwasmachine #afwasmiddel #duurzaam #microplastics

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven