Biomimicry: de natuur als inspiratie

De term biomimicry is afgeleid van de Griekse woorden bios (= leven) en mimesis (= imiteren). Biomimicry staat dus letterlijk voor ’het leven imiteren’ waarmee de natuur bedoeld wordt. Dat ‘leren van de natuur’, wordt ook wel biomimicry genoemd. Dit relatief nieuwe begrip werd voor het eerst gebruikt door Janine Benyus in haar boek ‘Biomimicry, innovation inspired by nature’ (1997). Zij is de grondlegger van dit relatief nieuwe begrip. De natuur wordt als inspiratiebron gebruikt om duurzaamheidsvraagstukken in onze samenleving op een nieuwe manier aan te pakken. Want waarom zouden wij een betere oplossing hebben dan de natuur? De natuur was er immers ook al vóór de mensheid. De uitgangspunten van de definitie luiden als volgt:


  1. De natuur als model: Biomimicry is de kunst en wetenschap die strategieën uit de natuur bestudeert, als inspiratie gebruikt en navolgt om problemen in onze maatschappij op te lossen. Een bekend voorbeeld van biomimicry is de ontwikkeling van klittenband. Deze innovatie is geïnspireerd op de Klit-plant (Arctium). Ook Leonardo Da Vinci werd geïnspireerd bij het ontwerpen van vliegmachines door de vleugels van vogels. Nieuwsgierig naar meer voorbeeld waarbij biomimicry werd ingezet? Ontdek dan op deze website meer inspirerende voorbeelden.

  2. De natuur als maatstaf: Biomimicry past ecologische maatstaven toe om de ‘geschiktheid’ en 'passendheid' van innovaties te bepalen. Na 3,8 miljard jaar evolutie heeft de natuur ons geleerd wat het beste werkt, wat geschikt is en wat blijvend is. Het ritme van de natuur is dus altijd toekomstbestendig.

  3. De natuur als mentor: Biomimicry is een nieuwe manier van kijken en waarderen van de natuur. Het introduceert een tijdperk dat niet gebaseerd is op wat we uit de natuur kunnen halen, maar wat we van de natuur kunnen leren. Deze nieuwe blik op de natuur past bij een duurzame toekomst waarin mens en natuur in balans met elkaar zijn.

Biomimicry is weliswaar een opkomende discipline maar tegelijkertijd ook een eeuwenoude praktijk. Als jij denkt volgens de principes van biomimicry bij het zoeken van oplossingen en innovaties, werk je automatisch aan een duurzame toekomst. Iets wat tegen de natuur in is, is bij voorbaat niet duurzaam want het werkt tegen het natuurlijke systeem. Denk maar eens aan de massale uitstoot van CO2 wat zorgt voor catastrofale veranderingen. Wil jij een duurzamere mindset krijgen, denk dan eens volgens de principes van biomimicry bij oplossingen en innovaties waar jij aan werkt. Meer weten over biomimicry? Ontdek dan eens de artikelen van Biomimicry NL of bekijk eens deze YouTube video van Janine Benyus.


Geschreven door: Tiffany Pergens (duurzaamheids- en natuurcoach vanuit Transformational Friends).


#biomimicry #natuur #innovatie #nature #innovation #inspiratie #producten

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven